Hoe stel je een leasebudget (normleasebedrag) vast?

Wagenparkbeheer door FleetLinq

Geef je je medewerkers de mogelijkheid een auto te leasen? Dan is het belangrijk om de voorwaarden en de hoogte van het leasebudget vast te leggen. Het belangrijkste element voor het vaststellen van een leasebudget is het bepalen een normleasebedrag.

In deze blog leer je het verschil tussen een leasebudget en een normleasebedrag en delen we onze ervaring met het vaststellen van normleasebedragen.

Wat is een leasebudget?

Een leasebudget is het bedrag dat een werkgever beschikbaar stelt aan werknemers voor het leasen van een auto. Een leaseauto is een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde die het mogelijk maakt voor werknemers om in een nieuwe auto te rijden zonder grote initiële investeringen.

Wat is een normleasebedrag?

Een normleasebedrag is een leasebudget dat is gebaseerd op een vast aantal kilometers en looptijd van een leasecontract. Een norm die veel bedrijven gebruiken is 30.000 kilometer/jaar met een looptijd van 60 maanden. Een leasebudget is een vast bedrag. Door het vaststellen van een norm zorg je ervoor dat collega’s met dezelfde functie gelijkwaardige auto’s kunnen leasen.

Stel je voor dat medewerker Ruben op 10 kilometer afstand woont en collega Bas op 40 kilometer. Zonder normbedrag zou Ruben kunnen kiezen voor een auto op basis van 15.000 km/j waardoor hij in een auto met een hogere fiscale waarde zou kunnen rijden dan Bas omdat hij moet kiezen voor een kilometrage van 30.000 km/j. Omdat ze in dezelfde functie zitten zorgt dit voor ongelijkwaardigheid tussen Ruben en Bas.

Werk dus met een normleasebedrag bij het vaststellen van je leasebudget.

Variatie in normleasebedragen

De hoogtes van normleasebedragen verschillen per bedrijf en functie van de werknemer. Onze ervaring is dat een leasebudget gemiddeld tussen de 600 euro en 800 euro ligt op basis van 30.000 km/j en 60 maanden looptijd.

Normleasebedragen van tussen de 400 euro en 600 euro komen sporadisch voor. Budgetten van boven de 800 euro komen geregeld voor, vaak zijn dit functies die wat hoger ingeschaald zijn.

Deze leasebedragen zijn exclusief brandstof. Het leasebedrag is samen met de brandstof onderdeel van het totale mobiliteitsbudget wat je ter beschikking stelt aan je werknemers.

Hoe stel je de hoogte van het leasebudget vast?

Om de hoogte van het leasebudget vast te stellen kan je kijken naar de volgende zaken:

  1. Budgetanalyse: Hoeveel budget stel je als bedrijf beschikbaar aan mobiliteit? Aan de hand daarvan kun je (mede) (het bedrag bepalen dat wordt toegewezen aan leasebudgetten.
  2. Marktanalyse: In de huidige arbeidsmarkt is een leaseauto een mooie secundaire arbeidsvoorwaarde om personeel aan te trekken aan te behouden. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van de budgetten die je concurrenten beschikbaar stellen. Het zou zonder zijn als potentieel kiest voor de concurrent omdat ze daar in een net iets duurdere auto kunnen rijden.
  3. Functieniveaus: Het is gebruikelijk om verschillende normleasebedragen vast te stellen voor verschillende functies niveaus. Zo zal een junior bijvoorbeeld een lager budget krijgen dan een (senior) manager).
  4. Duurzaamheid en brandstof: Bij het vaststellen van het leasebudget kun je overwegen om voorwaarden aan het brandstofverbruik te stellen. Over het algemeen rijden werknemers die (deels) hun eigen brandstof betalen zuiniger dan werknemers die een volledig vergoedde tankpas krijgen.

Evalueer je leasebudgetten regelmatig

Het is sterk aan te raden om als wagenparkbeheerder regelmatig je leasebudgetten te evalueren en indien nodig bij te stellen. Autoprijzen en rentestanden hebben grote invloed op de uiteindelijke leaseprijs.

Omdat autoprijzen en de rente regelmatig wijzigen heeft dat dus ook invloed op de hoogte van het leasebudget. Tesla voerde bijvoorbeeld voor de tweede keer dit jaar een prijsverlaging door op de Model 3 en Renault op de Mégane E-tech. Daarentegen stijgt de rente de afgelopen tijd juist gestaag door.

Door regelmatig te evalueren zorg je voor realistische leasebudgetten die in lijn zijn met de huidige economische omstandigheden. Zo voorkomt je onaangename verrassingen en kun je het wagenparkbeheer efficiënt en kosteneffectief blijven uitvoeren. Ons advies is om dit tenminste één keer per jaar te doen en bij voorkeur twee keer per jaar.

Conclusie

Een belangrijk onderdeel van het vaststellen van een leasebudget is het vaststellen van een normleasebedrag. Deze norm zorgt ervoor dat medewerkers in dezelfde functie gelijkwaardige auto’s kunnen leasen. Gemiddeld genomen hanteren bedrijven deze normen:

  • 30.000 kilometer/jaar
  • 60 maanden looptijd
  • Normleasebedrag tussen de 600 euro en 800 euro

Heb je hulp nodig met het vaststellen van leasenormen ? Aarzel dan niet en neem contact op 0341 76 04 30 of vul het contactformulier in.

Hulp nodig met het opstellen van een autoregeling? In deze blog lees je 7 tips voor het opstellen van een autoregeling voor jouw bedrijf.

Deel deze blog